Fikrət Hakan kimdir?

Fikrət Hakan kimdir
Fikrət Hakan kimdir

Bumin Qaffar Çıtanak və ya Fikrət Hakan (23 aprel 1934, Balıkesir - 11 iyul 2017, İstanbul), türk aktrisa.


1950-ci ildə "Üç Güvercin" pyesi ilə Səs Teatrında teatr səhnəsinə ilk addımını atdı. 1952-ci ildə "Köprüaltı Çocukları" filmi ilə kinoya keçdi. 163 film və serialda rol aldı, 1970-ci illərdə ssenarist, rejissor və prodüser kimi çalışdı. 'Üç Dost' və 'Keşanlı Ali Destanı' ilə böyük bir şöhrət qazandı.

Hollivudda Fikrət Hakan

Tony Curtis və Charles Bronson'un rol aldığı məşhur rejissor Peter Collinson, film üçün Türkiyəyə gələndə Hollywoodda Türk film aktyorlarına bir addım atma fürsəti doğurdu. Çünki Türkiyədəki bütün Collinsonu almaq istədiyi film Türkiyə oyunçusunu yerə verəcəkdi. Filmin aktyor qəbulu görüşlərinə böyük maraq olduqda, Səs Teatrında bir aktyor müsabiqəsi keçirildi. Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Aytekin Akkaya və bu yarışmada uğur qazanan bir neçə türk aktyor filmin aktyor siyahısına daxil edildi.

Fikrət Hakan polkovnik Əhməd Elçi rolu ilə filmdə mühüm yer tutdu. Uğurlu jestlərinə və kiçik ingilis dilinə baxmayaraq, rejissor Peter Collinson'un ahəngdar dodaq hərəkətlərinə görə bəyənmə qazandı. Sanki illərlə Hollywood-da işlədiyi kimi rahat bir performans təmin edən Fikrət Hakan, filmdən sonra müxtəlif prodakşnlar üçün təkliflər aldı. Eyni dövrdə filmin bilinməyən bir şəkildə çəkilməsindən sonra Türkiyədə qadağan edilməsinə səbəb yoxdur. Bəzi türk oyunçuların ümumiyyətlə İngilis dilini bilməmələri, aktyorluq bacarıqlarına baxmayaraq ölkə xaricində özünü göstərmələrinə mane olurdu.

70 illik kinosunun ən məhsuldar çağında yaşayan türklər, Fikrət Hakan'ın cəlbedici təkliflərinə baxmayaraq Türkiyədə qalmağı seçdi. Filmdə Fikrət Hakan rolunu oynayan Polkovnik Ahmet Elçinin köməkçisi olan Saleh Güney, dil bilmədiyi üçün başqa filmlər üçün təklif ala bilmədi. Filmdə Tony Curtisin qurbanlarından birini canlandıran Aytekin Akkaya, filmdə kifayət qədər görünməsə də, performansı və kamera arxasındakı zəhməti ilə prodüserlərin rəğbətini qazandı. Ona ingilis dilini öyrənmək müqabilində Hollivud filmlərində oynamaq təklif edildi. Türkiyədəki Akkaya İngilis kursları başqa sənətçilərin nəticəsi olaraq ayrılmadı.

Fikrət Hakan 1998-ci ildə Mədəniyyət Nazirliyi tərəfindən verilmiş və İstanbul Kültür Universitetində müəllimlik edən Dövlət Rəssamı adını almışdır.

13.11.2009 tarixində Eskişehir Osmangazi Universitetinin Müqayisəli ədəbiyyat şöbəsindən fəxri doktor adını aldı. Aktyor 11 iyul 2017-ci ildə bir müddət ağciyər xərçəngindən müalicə aldığı Kartal Lütfi Kirdar Təhsil və Araşdırma Xəstəxanasında 83 yaşında vəfat etdi.

Teatr tamaşaları

  • Bully: Nikos Kazancakis
  • Durand Bulvarı (Armand Salcrou) - Ankara İncəsənət Teatrı - 1967
  • Həmişə qalacağıq: Əsrarəngiz mənzərə

Filmografi

Rejissor kimi

  • Sürgündən gəlmişəm - 1971
  • Cənnətin qapısı - 1973
  • Ən böyük patron - 1975
  • Hammalı - 1976
  • Sürgün - 1976

Bir prodüser olaraq

  • Sürgün - 1976

Ssenarist kimi

  • Sürgündən gəlmişəm - 1971
  • Cənnətin qapısı - 1973
  • Ən böyük patron - 1975
  • Sürgün - 1976

Aktyor kimi

plitələr

  • 1960-1970-ci illərdə Yeşilçamın ən məhsuldar olduğu dövrlərdə onlarla aktyor Sadri Alışıkdan Fatma Girikə, Yılmaz Köksaldan Hülya Koçyiğitə qədər musiqi qeydləri etdilər. Fikret Hakan da bu qeydin hazırlanmasında iştirak etdi və bir neçə 45'i doldurdu. Bu lövhələr:
  1. 1972 - Cemo / Onların dedikləri gerçəkdir - Radyofon Plak 001
  2. 1974 - Dostun Gül / Löberde - Yavuz Plak 1558
  3. 1975 - Humming / Love Pang - Diskoteka 5199

Kitablar

Öz yazıları

  • "Hamalın Uşakları" (hekayə), Telos Nəşriyyatı, İstanbul, 1997.
  • "İmbikli Duvar" (şeir), Serander Nəşriyyatı, Trabzon, 2002.
  • "Qara İşıq (Kollektiv Şeirlər 1978-2008)", Serander Nəşriyyatı, Trabzon, 2008.
  • "Joe Brico Günahsızdır" (hekayə), Umuttepe Nəşrləri, İstanbul, 2009.
  • "Gecə limanı (Bədbəxt bədbəxtliyin doku)" (roman), İnkılâp Kitabevi, İstanbul, 2010.
  • "Türk Kino Tarixi", (xatirə, kinoteatr), İnkılâp Kitabevi, İstanbul, 2010.

Haqqında yazılıb

  • "Fikrət Hakan - Yaşsız Yeşilçamlı" (icmal), Nigar Pösteki, Umuttepe Nəşrləri, İstanbul, 2009.
  • "Heç vaxt Unutma", Feyzan Ersinan Top, Dünya Nəşriyyatı, İstanbul, 2006 (Fikrət Hakan bu araşdırmada 5 başqa məşhur Türk kinosu sənətçisi ilə müzakirə edildi)

Mükafatlar

  • 1965 Antalya Qızıl Portağal Film Festivalı, Ən Yaxşı Aktyor Mükafatı, Kesanlı Əli dastanı
  • 1968 Antalya Qızıl Portağal Film Festivalı, Ən Yaxşı Aktyor Mükafatı, Ölüm sahəsi
  • İzmir Beynəlxalq Sərgisi 1. Film Festivalı, 1965, Keşanlı Ali Destanı, Ən Yaxşı Aktyor
  • 1971 Antalya Qızıl Portağal Film Festivalı, Ən Yaxşı Aktyor, Hasret
  • 30. Antalya Film Festivalı, 1993, Yalançı (TV), Ən yaxşı Dəstəkləyici Aktyor
  • 34. Antalya Film Festivalı, 1997, Yalançı (TV), Ömür boyu Onur Mükafatı
  • 2009- Eskişehir Osmangazi Universitetində fəxri doktor dərəcəsi aldı.
  • 2012-Əlil Həyat Vəqfi, Ömür boyu Peşə və Şərəf Mükafatı


söhbət

Şərh yazan ilk kişi olun

Yorumlar